Hoe ontstaan klachten?
Wanneer weefsel in het lichaam niet optimaal kan bewegen, kunnen klachten ontstaan. Dat is bijvoorbeeld het geval bij littekens, trauma, ontsteking en overbelasting. Dit heeft invloed op de stofwisseling, doorbloeding en spieren in dat gebied. Ook kunnen gewrichten stijver gaan bewegen en organen minder goed gaan functioneren. Doordat de doorbloeding belemmerd wordt verloopt de aan- en afvoer van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen minder effectief.
Dit veroorzaakt een kettingreactie van pijn en klachten. Ook andere delen van het lichaam kunnen hierdoor beïnvloed worden. De osteopaat geeft gewrichten, spieren, wervels en organen hun beweeglijkheid terug, zodat de beperkte beweging en doorbloeding herstellen. De osteopaat pakt het probleem dus aan bij de bron.
Hoe het begon
Wat is osteopathie: de geschiedenis
Osteopathie ontstond aan het einde van de negentiende eeuw in de Verenigde Staten. Het werd ontdekt door de arts Dr. A.T. Still, die zich vooral bezig hield met het bewegingsapparaat. Zijn filosofie is steeds verder ontwikkeld in ruim honderd jaar. In de jaren zestig kwam de osteopathie naar Europa. Frankrijk was het eerste land waar het beroep zich ontplooide, van daaruit verspreidde osteopathie zich over België, Zwitserland en de rest van Europa. In Nederland is de osteopathie bekend sinds de jaren tachtig.